От праз лук:
6-7 стръка праз лук се нарязват на ситно и се задушават в ¼ чаена чаша растително масло и малко сол, като често се разбъркват. Изпърженият праз се сваля от огъня и след като се охлади, се смесва със 100 гр. надробено сирене и 20 зърна счукан черен пипер.
От праз лук и месо:
250 гр.смляно месо се задушава ¼ чаена чаша растително масло, посолява се, залива се с 1 чаена чаша гореща вода и се вари на тих огън, докато водата се изпари. Прибавят се 4 стръка ситно нарязан праз лук и се задушават до омекване. Сместа се разбърква с 1 супена лъжица доматено пюре, наръсва се със сол и черен пипер на вкус и се сваля от огъня.
От месо:
300-400 гр. смляно месо се задушава с 1 глава ситно нарязан кромид лук в ¼ чаена чаша растително масло, докато се изпари собствената му влага, посолява се, залива се с 1 чаена чаша гореща вода, в която е размита 1 супена лъжица доматено пюре, похлупва се с капак и се вари на тих огън, докато остане на мазнина. Сваля се от огъня и като поизтине, се наръсва обилно с черен пипер.
От кисело зеле:
1 средно голяма кисела зелка се почиства от кочана и дебелите жилки, нарязва се на тънки ивички и се изпържва в ¼ чаена чаша растително масло, като често се разбърква. Сваля се от огъня и като се охлади, се наръсва със счукан черен пипер.
От ябълки:
5- 6 ябълки се обелват, настъргват се на ренде, изтискват се леко и се смесват с 2- 3 супени лъжици галета, 2-3 супени лъжици счукани орехови ядки, 3 супени лъжици кристална захар и една чаена лъжичка канела.