Сладки

mlechnaBanica
Сладка млечна баница

Половин пакет  кори  точени  “Трявна” – 500 грама
150  грама  краве  масло
6  яйца
300  грама  захар
1,5 литра  прясно  мляко
2 пакетчета  ванилия

В тавичка се натрошават леко корите и се смесват с парченца краве масло. Изпичат се в силна фурна до розово, като от време на време се размесват. Разбиват се яйцата със захарта към които се прибавя млякото и ванилията. С тази смес се заливат изпечените кори. Пече се в умерена фурна до зачервяване.

banitsaTikva
Икономичен тиквеник

1 пакет точени кори „Трявна” 300 гр.
200гр. олио
300гр. захар
200гр.счукани орехи
½ пакетче канела
тиква, обелена и настъргана на ренде.

Настърганата тиква се пържи, докато омекне. От време на време се разбърква. Прибавят се захарта, канелата и орехите. Корите се нареждат в тавичка, като всеки ред се намазва с масло и се слага по малко от сместа. Пак кори намазани с олио, и пак смес от тиквата, докато се свършат. Най- отгоре се нареждат кори. Намазва се обилно с олио. Нарязва се на ромбоиди и се пече в умерена фурна.

strydelQbylka
Щрудел с ябълки

1 пакет точени кори „Трявна“ – 500 грама
500 гр ябълки
1/2 ч. чаша олио
1/2ч. чаша захар
чаена чаша счукани орехи
3 суп. лъжици галета    
чаена лъж. канела
пудра за поръсване

Ябълките се обелват и настъргват на едро ренде.Смесват се с орехите, захарта , галетата и канелата . Всяка кора се разстила на хартия или кърпа, ръси се със сгорещеното олио, прегъва се на две. Поставя се част от плънката и се увива на руло. Увитите кори се редят в намазана с олио тава. Отгоре се поливат с останалата  мазнина и се пекат в умерена фурна до зачервяване. Изпеченият щрудел се покрива с кърпа. След като изстине, се поръсва с пудра захар и се реже на парчета.

P1030923
Баклава с орехи

1 пакет точени кори „Трявна“ – 500 грама
200-250 гр краве масло или олио (може смес)
1 чаена чаша счукани орехи малко  захар
1 чаена лъж. канела
за сиропа: 3 ч чаши вода, 2 ч чаши кристална захар,1 пак ванилия, щипка лим. киселина

Половината от корите се нареждат в тавата, като всеки ред се намазва с мазнина. Разстила се равномерно ореховата плънка с добавената в нея канела. Нареждат се останалите кори, като пак се мажат ред по ред с мазнина. Баклавата се нарязва на ромбчета /квадратчета/ и се полива с останалото масло. Ако не се изпече добре, баклавата ще остане тестена. Пече се при температура 180 – 200 градуса до зачервяване, а след това се намаля на по – ниска температура около 150 градуса. Когато изстине се залива с горещия захарен сироп. Оставя се да отлежи 24 часа.

baklavaOrexi
Софийска баклава

1 пакет кори  „Трявна” – 500 гр.
150 гр. масло.
За плънката: 1 ч.ч. брашно , 150 гр.захар, 4 яйца, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.ч. счукани орехи.
За сиропа:  750 гр. захар,  сокът и настърганата кора на 1 лимон.

В тава, предварително намазана с олио, се поставя половината  пакет от корите, като всеки лист се поръсва с мазнина. Върху него се разпределя  плънката. Приготвя се, като се разбият яйцата със захарта, добавя се брашното, бакпулвера и счуканите орехи. Върху плънката се слага останалата част от корите, също поръсени с мазнина. Баклавата се нарязва на парчета и се залива с нагорещеното масло. Пече се в умерена фурна до зачервяване. Ако не се изпече добре, баклавата ще остане тестена. След изпичане, се оставя да изстине.
Приготвя се сироп от 1 литър вода, 750г захар, сокът и кората от лимона. С така приготвения сироп се залива цялата баклава и се оставя да престои около 2 часа, за да се напои.

error: