Солени

banitsaSirene
Домашна баница със сирене

1 пакет точени кори  “Трявна” – 500 гр.:
4 – 5  яйца
250- 300  грама  сирене
300 гр. кисело  мляко
½ чаена  лъжичка  сода  бикарбонат
150ml. вода ( може и газирана)
1 чаена  чаша  олио
краве масло 50 гр.

Яйцата  се  разбиват  с  олиото до еднородна смес,  слага  се натрошеното  сирене,  добавя  се  киселото  мляко,  в  което  предварително  е  сложена  сода  бикарбонат  и  накрая  газираната  вода.  Тавата  се  намазва  с  мазнина.  Всеки  ред  кори  се  залива  с  3 – 4  супени  лъжици  от  сместа.  Най  горния  ред  се  полива  с останалата  смес и  кравето масло. Баницата  се     пече  във   фурна на около 200 градуса   в  продължение  на  около  30 – 35  минути. 

banitsaLapadLoboda
Баница със спанак, лапад или лобода

1 пакет  кори  точени  “Трявна” – 500 гр.
0.500кг. спанак или лапад
300  гр.  сирене
3 – 4  яйца
1  чаена  чаша  олио
½  чаена  чаша  кисело  мляко
½  чаена  лъжичка  сода  бикарбонат
2  стръка  зелен  лук,  магданоз, по  желание  и  джоджен.

Нарязаните на ситно спанак или лапад и лук се задушават с част от мазнината. След като се охладят, се смесват със сиренето, яйцата, киселото мляко и подправките. В намаслена тава се редят ред кори поръсени с олио, ред плънка. Най горният ред се поръсва с олио и последната част от плънката. Притиска се добре по краищата. Пече се в умерена фурна.

luchnik
Лучник

1 пакет точени кори „Трявна“ – 500 грама
4 стръка праз лук
1 чаена чаша ориз
5-6 суп. лъжици домат от консерва или 2 средни домата
1 чаена чаша олио
сол, чубрица
 
Лукът се изчиства ,нарязва и задушава до 10 минути  с домата олиото  и 5-6 суп. лъжици вода – да поомекне. Оризът се сварява и се отцежда.Прибавя се към  лука, посолява се на вкус, може малко чубрица. В намазана тава се нареждат корите , наръсват се с мазнина. На всеки 2 ред се слага от плънката равномерно навсякъде. Най-отгоре се ръси олио. Пече се в загрята фурна 35-40 минути.

gaziranaBanica
Баница с газирана вода

1 пакет точени кори „Трявна“ – 500 грама
250 гр сирене
чаена чаша олио
4-5 яйца
150ml. газирана вода

Корите се редят в намаслена тава, като през 2 се ръси настъргано сирене. Баницата се реже на квадрати или ромбоиди и по нарезите се полива със сгорещеното олио ( корите да порозовеят). Разбиват се яйцата ,изсипват се в буркан от компот, който се долива до ръба с газирана вода .Тази смес се изсипва върху корите и след като попие добре се пече в силно загрята фурна. По желание може да се сложат парченца краве масло отгоре преди печене.

banicaSirence
Бърза баница с точени кори

1 пакет кори „Трявна” – 500 гр.
200гр. изцедено кисело мляко
3 яйца
1 супена лъжица олио
100гр. краве масло
200гр. натрошено сирене

Корите, се навиват по – рехаво и се нарязват на парчета с дебелина около 2см, които се нареждат напречно (подобно на охлюви) в тавичка, намазана с растително масло. Наръсват се с 2/3 от разтопеното масло и се пекат 10-15 минути гореща фурна. Върху всяко парче се слага от смес от разбитите яйца, киселото мляко и сиренето. Наръсва се останалото масло и се допича още 15 минути в умерено загрята фурна.

pexels-klaus-nielsen-6287298
Бърза закуска

половин пакет фини точени кори за баница – 0,250 гр.
1 кренвирш
1 яйце
50g сирене
40g кашкавал
подправки- кетчуп, чубрица, горчица, майонеза- по желание.

Сиренето, кашкавала се нарязват на ситно и се смесват с подправките. Кренвирша се срязва по средата и се нарязва на ленти за да се получат 8 лентички. Вземат се две кори и се завива в нея последователно 4 от парченцата със ½ от сместа с подправките. Получават се две да ги наречем кифлички, които се пекат в умерена фурна (в намазана с олио тавичка) до кафеникав цвят.

Сервират се топли

error: