1 пакет точени кори “Трявна” – 500 гр.:
4 – 5 яйца
250- 300 грама сирене
300 гр. кисело мляко
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
150ml. вода ( може и газирана)
1 чаена чаша олио
краве масло 50 гр.
Яйцата се разбиват с олиото до еднородна смес, слага се натрошеното сирене, добавя се киселото мляко, в което предварително е сложена сода бикарбонат и накрая газираната вода. Тавата се намазва с мазнина. Всеки ред кори се залива с 3 – 4 супени лъжици от сместа. Най горния ред се полива с останалата смес и кравето масло. Баницата се пече във фурна на около 200 градуса в продължение на около 30 – 35 минути.
1 пакет кори точени “Трявна” – 500 гр.
0.500кг. спанак или лапад
300 гр. сирене
3 – 4 яйца
1 чаена чаша олио
½ чаена чаша кисело мляко
½ чаена лъжичка сода бикарбонат
2 стръка зелен лук, магданоз, по желание и джоджен.
Нарязаните на ситно спанак или лапад и лук се задушават с част от мазнината. След като се охладят, се смесват със сиренето, яйцата, киселото мляко и подправките. В намаслена тава се редят ред кори поръсени с олио, ред плънка. Най горният ред се поръсва с олио и последната част от плънката. Притиска се добре по краищата. Пече се в умерена фурна.
1 пакет точени кори „Трявна“ – 500 грама
4 стръка праз лук
1 чаена чаша ориз
5-6 суп. лъжици домат от консерва или 2 средни домата
1 чаена чаша олио
сол, чубрица
Лукът се изчиства ,нарязва и задушава до 10 минути с домата олиото и 5-6 суп. лъжици вода – да поомекне. Оризът се сварява и се отцежда.Прибавя се към лука, посолява се на вкус, може малко чубрица. В намазана тава се нареждат корите , наръсват се с мазнина. На всеки 2 ред се слага от плънката равномерно навсякъде. Най-отгоре се ръси олио. Пече се в загрята фурна 35-40 минути.
1 пакет точени кори „Трявна“ – 500 грама
250 гр сирене
чаена чаша олио
4-5 яйца
150ml. газирана вода
Корите се редят в намаслена тава, като през 2 се ръси настъргано сирене. Баницата се реже на квадрати или ромбоиди и по нарезите се полива със сгорещеното олио ( корите да порозовеят). Разбиват се яйцата ,изсипват се в буркан от компот, който се долива до ръба с газирана вода .Тази смес се изсипва върху корите и след като попие добре се пече в силно загрята фурна. По желание може да се сложат парченца краве масло отгоре преди печене.
1 пакет кори „Трявна” – 500 гр.
200гр. изцедено кисело мляко
3 яйца
1 супена лъжица олио
100гр. краве масло
200гр. натрошено сирене
Корите, се навиват по – рехаво и се нарязват на парчета с дебелина около 2см, които се нареждат напречно (подобно на охлюви) в тавичка, намазана с растително масло. Наръсват се с 2/3 от разтопеното масло и се пекат 10-15 минути гореща фурна. Върху всяко парче се слага от смес от разбитите яйца, киселото мляко и сиренето. Наръсва се останалото масло и се допича още 15 минути в умерено загрята фурна.
половин пакет фини точени кори за баница – 0,250 гр.
1 кренвирш
1 яйце
50g сирене
40g кашкавал
подправки- кетчуп, чубрица, горчица, майонеза- по желание.
Сиренето, кашкавала се нарязват на ситно и се смесват с подправките. Кренвирша се срязва по средата и се нарязва на ленти за да се получат 8 лентички. Вземат се две кори и се завива в нея последователно 4 от парченцата със ½ от сместа с подправките. Получават се две да ги наречем кифлички, които се пекат в умерена фурна (в намазана с олио тавичка) до кафеникав цвят.
Сервират се топли